onsdag 3 september 2008

Mattias Flink - hämnd eller förlåtelse?

Mattias Flink, fänriken som 1995 blev dömd till livstid för att ha skjutit ihjäl 7 personer i Falun har fått avslag på sin begäran om tidsbestämt straff. Livstidsdomen står fast.
Brottet var oerhört grovt och jag kan förstå de anhöriga som vill att han aldrig ska slippa ut igen. Dock så måste man konstatera följande: brottet kan inte bli ogjort, och ett livstidsstraff kan inte förändra den saken. Frågan är därför: är det rätt att Mattias Flink förblir dömd för resten av livet? Detta vansinnedåd begick han under en tillfällig psykos under alkoholberusning och enligt Rättsmedicinalverket är risken dessutom liten för att han ska begå fler våldsbrott.

Jag vill ställa detta fall mot alla de fall där serievåldtäktsmän släpps ut på permission och under permissionen våldtar igen, samt alla de som släpps ut efter bara något år trots att det saknas något som helst stöd för att de inte kommer att våldta igen.

Ta t.ex Englas mördare Anders Eklund. Trots att han var dömd för sexbrott tre gånger tidigare på unga kvinnor så släpptes han ut igen. Varningssignalerna var tydliga men togs inte på allvar. Det var långt tidigare uppenbart att Anders Eklund var en sjuk människa som borde spärras in på livstid. Hade så skett så hade Engla levt idag.

Det är förståeligt att de anhöriga till offren för Mattias Flinks vansinnesdåd vill att han ska sitta inne för gott. Men det är också nånting alla våldtäktsoffer vill att deras förövare ska göra! Idag hånas våldtagna kvinnor i Sverige genom att de män som våldtog dem knappt får något straff, eller i vissa fall just INGET straff. Förutom den otrygghet det innebär för dem att veta att de riskerar att träffa på dem på gatan igen!

Det svenska rättssystemet är inkonsekvent och orättvist. Brottslingar som löper stor risk att begå grova brott igen slipper fria, medan en del som bedöms löpa liten risk aldrig får en ny chans. Mattias Flink bör få en ny chans i livet. Hämnden är inte ljuv, men förlåtelsen är.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror också att denna man har renat sitt förstånd med att avhålla sig från detta som framkallade vasinnesdådet. Ska han verkligen inte få en chans ?
Jag tycker att han borde rimligen få en chansen. I jämförselse med Englamördaren som bevisligen vandrade fri efter allt detta han gjort. Jag tycker som du att ge fänriken en chans, jag tror att han klarar detta. BH

Anonym sa...

när dom döda får en andra chans så kan vi ge Flink en chans.

feminix sa...

Det är inte Flink som fick ett för hårt straff, det är de andra som får för groteskt milda "straff".

Anonym sa...

NEJ! Han ska naturligtvis INTE få en chans till att liv i frihet-han tog sju människors LIV. SJU! Jag skäms faktiskt när folk stälelr sig på de grova brottslingarna sida! Det är helt sjukt!

När de han MÖRDAT kommer tillbaka till livet kan han få en "chans".

Jag tycker att han borde avrättas (om vi haft dödsstraff)

Samuel Karlsson sa...

Jag tror inte att hårdare straff är rätt sätt att komma åt problemet, de som utför dessa hemska dåd behöver vård! Och då menar jag inte att de ska få vård i 1 år och sen gå fria, de behöver ordentlig vård och samtidigt sitta av t.ex. fängelsestraff.

Dödsstraff däremot har aldrig hjälpt mot brott, kolla på usa, där har de inte fått ordning på alla brott trots att de har bland de hårdare straffen och även dödsstraff. Dessutom, vem har rätt att ta någons liv? Då är ju den som utför dödsstraffet också mördare!

Falubo sa...

Jag håller med dig till 100 procent, Mattias Flink borde vara en fri man idag. Som du skrev där uppe nu minns jag inte vad du kallade dig, men ja han har tagit sju människors liv men det är gjort. Och gjort är gjort så är det, Du kan inte få det ogjort det enda han kan göra är att be om förlåtelse och hoppas att det räcker. Man kan inte göra mer. Ställa sig bakom grova brottslingar skulle jag inte säga att jag gjorde, jag står inte på hans sida jag förstår offrernas anhörigas hat mot honom. Jag skulle hata någon som tog livet av min släkt. Men man kommer ingenstans med hat, det går inte. Du måste förlåta och ett liv är ett liv det går inte att ta tillbaka det. Om han forsätter sitta så blir det inte bättre, han sköter sig och drömmer om frihet han är redo att ta smällarna från dom anhöriga för det han har gjort. Han vill ju till och med prata med dom och be om ursäkta face to face, men som du sa. Mattias Flink visar inga tecken på att begå brott igen, men det finns så många andra som gör det. Dom vet när du släpper dom utanför gridarna kommer deras kriminella kompisar att hämta upp dom och föra ner dom i skiten igen, det kommer hända om och om igen. Lägg pengar på att hålla dom inne och släpp ut Flink, han är värd att vara en fri man, även om han tog folk liv. Han ångrar sig och sitter för deras liv. Men gjort är gjort. Och kom inte och säg hur skulle Falun må. Jag är född och uppväxt i Falun hela mitt liv har jag bott här. Jag har varit vid minnes stenen för hans offer. Jag har varit vid spåret där det är kulhål efter allting, jag har läst allt om det här och jag tycker han ska ut. Likaså tycker alla jag känner i Falun!