söndag 21 december 2008

Den fula blågula nationalismen

Anna Dahlberg går i Expressens ledare DEN NYA NATIONALISMEN till angrepp mot Fredrik Reinfeldts nyligen uttryckta uppmaning att handla svenskproducerade varor och därmed bidra till att förbättra den svenska jobbsituationen. Hon ondgör sig över att Reinfeldt genom sitt uttalande har gjort att den enda politiskt korrekta stoltheten över vårt land inte längre är avgränsad till sportens värld.

Hon säger: Jag vet inte vad som är värst med den konsumtionsnationalism som drar fram över Sverige i krisens spår - att den är obehaglig eller så urbota dum.

Hon motiverar detta med att Sverige är ett ett av världens mest exportinriktade länder och säger: Vi om några borde slå bakut inför alla idéer om protektionism och att värna den inhemska produktionen.

Den bästa chansen till en snabb återhämtning är om alla stimulerar sina ekonomier och låter varor och tjänster flöda fritt. Så öppnar du en julklapp som det står "Made in China" på kan du känna dig nöjd med ditt bidrag till att få fart på hjulen igen.

Eftersom Sverige exporterar så mycket så ska vi inte köpa svenskt alltså. Med andra ord bidrar vi enligt Anna Dahlberg till att minska arbetslösheten i Sverige genom att bojkotta svenska varor!

Eftersom många av våra mest ursvenska varumärken numera är utlandsägda så är Hela idén om Made in Sweden befängd i en globaliserad värld. Frågan är vad som enligt henne inte är befängt. Borde inte då också idén om Made in China vara befängd i en globaliserad värld? Kanske är det slutgiltiga idealet att det på alla varor i världen ska stå: MADE IN EARTH?

Anna Dahlbergs ledare uppvisar den grövsta formen av förakt mot det egna landet. Det finns inget svenskt av värde, är vad hon säger med andra ord. Det blågula svenska är något fult som ska förpassas till historiens gravkammare.

Nåja, dessa ståndpunkter är ju föga förvånande av en person som efter att ha blivit konfronterad av en Rakryggad Ifrågasättare angående att hon tycker att svenska liv ska offras i Afghanistan gav svaret: ”- Jag besvarar inte främlingsfientliga mail.

Anna Dahlberg är ett av många exempel på verklighetsfrånvända politiskt korrekta proffstyckare som gör anspråk på rätten att fritt få säga sin mening utan att sedan behöva stå för det hon sagt.

Man kan välja att se Reinfeldts utspel som en groda. Men jag tror att det är allvarligare än så. Den nya konsumtionsnationalismen måste ses i ett större sammanhang, där moderaterna har aviserat att partiet ska bedriva en nationalistisk EU-politik och infoga "svenska värderingar" i integrationspolitiken.
Man kan också välja att se det som att han trots allt (även om man ofta kan tro det) inte helt och hållet har förlorat all kärlek till sitt fosterland. Och vad är det för fel på svenska värderingar? (Ja det är klart förstås; svenska folket är ju ett rasistiskt folk och behöver därför stävjas genom en stenhård åsiktsdiktatur... )
Att vår statsminister nu uttrycker en ståndpunkt som för en gångs skull bidrar till att stärka den svenska identiten och stoltheten över vårt land är givetvis något positivt. I alla fall om man vill minska arbetslösheten och vill att Sverige ska vara ett demokratiskt välfärdsland.

2 kommentarer:

Smileth sa...

Bra formulerat, jag gillar Sverige och det svenska!:)

God Jul till Dig!
Smileth på Varjagerbloggen

Anonym sa...

Det är verkligen skamligt och LÅGT av Anna Dahlberg, att inte svara seriöst på en rakryggad, seriös fråga. Du säger det så bra när du säger: "Anna Dahlberg är ett av många exempel på verklighetsfrånvända politiskt korrekta proffstyckare som gör anspråk på rätten att fritt få säga sin mening utan att sedan behöva stå för det hon sagt. "

Men snart kan inte dessa verklighetsfrånvända fegisar krypa undan. Valet 2010 kommer allt närmare.

//Karl Stigsson