lördag 17 maj 2008

Grattis Norge den 17 maj!


Idag är det 17:e maj - Norges nationaldag. Åtta av tio svenskar tror att norrmännen har roligare på sin nationaldag än vi har på vår, enligt en ny undersökning. Resultatet är knappast förvånande. Till skillnad mot svenskarna så tillåts norrmännen vara stolta över sitt land. Den svenskfientliga linje som våra styrande politiker driver har gjort att vi svenskar inte tillåts vara nationella. Sådant är enligt politikerna nämligen liktydigt med främlingsfientlighet.

Det är alltså inte konstigt att norrmännen har roligare på sin nationaldag än svenskarna har den 6 juni. Ingen vill ju vara främlingsfientlig!

Vi glömmer väl inte Mona Sahlins värdering av Sverige?

"Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker."
.
Norge har till skillnad mot Sverige en kultur, identitet och historia som binder ihop dem. Norrmännen har nånting att vara stolta över och glädjas åt. Självklart att 17 maj är en folkfest i Norge!
.
I avsaknaden av en sådan rikedom så återstår endast för oss svenskar att fortsätta importera mångkultur så att alla spår av Sveriges värdelösa historia och kultur blir helt utsuddade. Sådant töntigt trams som "Du gamla du fria" och "Den blomstertid nu kommer" kan vi ju klara oss utan.
"Allah akbar!" däremot, det är grejer det!
.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet om Sveriges syn på att vara svensk, jag jobbar och bor i Norge och kan lova dig att den festen jag har sett idag med att fira den 17 maj har jag aldrig sett i Sverige. Ta Malmöfestivalen och vattenfestivalen och gånga dem med 10 så får du nästan det firande jag har sett i Bergen idag. Det verkar som alla andra nationaliteter i Sverige firar sina högtidsdagar utom vi Svenskarna. Tillbaka med den blomstertid och du gamla du fria i skolan. Passar det inte de ikke svenskar att vi är svenskar så är det alltid frivilligt att vara i Sverige, vilket betyder att man alltid kan åka hem eller flytta till ett annat land.

/Johan

Anonym sa...

Som nordmann tror jeg det er litt i det du sier, selv om den politiske korrektheten også er på fremvekst her i Norge.
Men skjønner ikke hvorfor ikke dere kan få i gang en tilsvarende feiring, Sverige har jo en imponerende, spennende og sterk historie, med masse å være stolte over!

Vi ble ikke selvstendige før for hundre år siden, men klarer da allikevel å bli patrioter og nasjonalister hele gjengen på grunnlovsdagen vår.

Syns synd på svenskene som føler de ikke kan feire seg selv på nasjonaldagen sin, det burde dere absolutt gjøre. Det har da ingenting med invandrere å gjøre heller, det har med å feire Sverige.

Uansett, god 17. mai, nå må jeg fortsette feiringen her!

Anonym sa...

Det majoriteten av svensker ikke vet er hvor "svedofile" vi nordmenn er. Det fins ingen land i verden hvor svensker er höyere elsket og respektert enn i Norge. Derfor fins det også en sterk svensk koloni, spesielt i Oslo. Det er for sent å starte opp med en sterk feiring av 6. juni i det 21. århundret. Norge flyter på en tradisjon fra det 19. århundret - lenge för masseinnvandringens og multikulturalismens tid.

Anonym sa...

Syttende Mai er gøy, og som andre har påpekt så er det i motsettning til nazistenes flaggvifting en folkefest hvor alle, også våre nye landsmenn, kan være med å feire Norge og en av historiens mest radikale og demomkratiske grunnlover.

Men svenskene behøver ikke å kopiere Syttende Mai, når Sverige allerede har sin nasjonale feiring: Midsommarafton, men svenske tradisjoner, mat og flagg. Synd bare at det er så mye fylleri og slagsmål. Til sammenligning har jeg nok aldri sett et eneste slagsmål på Syttende Mai.

Anonym sa...

Vel... kanskje er det nettopp fordi vi er en ung stat (ikke nasjon) at det er ekstra viktig å markere 17. mai.

Jeg personlig er ikke så veldig opptatt av nasjonaldagen, men jeg husker som barn at det var ekstra stas.

Og det er vel hemmeligheten til 17. mai i Norge. Det er nemlig "barnas dag". Det er de som står i fokus, i motsetning til i veldig mange andre land, der det er voksne som markerer nasjonaldagen, og barna settes i skyggen.

Greger Rutgerson sa...

Tack för alla kommentarer!

Precis som du säger Johan så är det för de flesta invandrare frivilligt att söka sig till Sverige. Passar det inte då finns det ju andra länder som är mer lämpliga.

Jag jobbade för 7 år sedan några veckor i Oslo-trakten och fick en glimt av 17 maj firandet. Det var sannerligen något speciellt.

Visst är det underligt att alla andra nationaliteter i Sverige firar sina högtidsdagar utom vi Svenskar! Däremot har jag sett hur ledande svenska socialdemokrater gladeligen firar norges nationaldag...

Det verkar som att definitionen på främlingsfientlighet och högerextremism är genuin svenskhet. All annan nationalism är värd och tillåten att fira, men inte den svenska!

Man kan bli trött för mindre, jag förstår det helt enkelt inte.

Med bästa nationella svenska och norska hälsningar, Greger

madelene sa...

Jag ville bara säga att, även om jag är sosse så tycker jag att vi skall ha kvar den kultur och tro som vi har. Vi har ju faktiskt en grymmt cool historia. Kolla bara på när vi var stormakten i europa. Jag älskar sverige och att vara svensk och jag tänker aldrig någonsin gömma det.

Greger Rutgerson sa...

Tack Madelene för din kommentar!

Men nog måste jag fundera över varför du kan förbli sosse när sossarna till så stor grad har övergett de ideal och värderingar som gjorde att de var en väsentlig faktor i det folkhems-Sverige vi en gång hade. Den rollen anser jag att Sverigedemokraterna har övertagit.

Att sossarna idag har en partiledare som hatar allt det som du säger att du älskar, är inte det en orsak till att omvärdera din politiska tillhörighet?

Du är hjärtligt välkommen till ett politiskt alternativ som verkligen värnar om den välfärd och det Sverige vi älskar!

Bästa hälsningar, Greger

Anonym sa...

Ja minsann.... Vart är Sverige på väg? Var har vi hamnat? "OSVENSK" har blivit ett POSITIVT ord.. Håhåjaja... Synnerligen intressant när Sverigedemokraterna i nästa val kommer över 4%-spärren. Behövs röras om i grytan och sätta saker och ting i fokus. Gud välsigne alla som arbetar och verkar för vårt lands, och hela mänsklighetens, välgång.

/Biceps46 (som har sina bästa vänner bland asylsökanden och är gift med en utlänning. Befängt att tro att alla som sympatiserar med SD:s politik skulle vara främlingsfientliga!)

Anonym sa...

Jag gick in på google/bilder för att titta på lite exempel på "Sverige" som temat till en tatuering för att jag planerar nämligen själv att göra en.. Och sedan fastnade jag lite i din blogg.. Jag bor i malmö och är 17 år gammal & jag är SVENSK !! men som folk ser är det så att jag är halv kroat och halv Svensk, jag är född i Sverige och jag älskar Sverige.. Jag älskar storstan, men jag tycker att det är synd att jag redan som 17 åring tänker på var i Sverige jag vill att mina barn ska växa upp, jag bor i centrum och har växt upp här med nästan bara utlänska kompisar, jag har inget emot mina kompisar som flyttat hit. men i malmö så är det så att om man är Svensk så är man som en "Invandrare" och man blir behandlad med rasism av många av dom utlänska människorna som bor här det är ju bara ett tecken på att jag bor fan inte i Sverige, någonstans måste det väl ändå gå en gräns..

Greger Rutgerson sa...

Tack för din kommentar "halvkroat",

Din personliga erfarenhet av den misslyckade invandrings och integrationspolitiken är viktig.

Vi har en hel del invandrare i första eller andra generationen som fungerar väl i vårt samhälle och tillsammans med infödda svenskar.

Massinvandringspolitiken och mångkulturiseringsprojektet har dock resulterat i att vi har fått in en betydande mängd invandrare som inte alls gör det.

Dessa människor som inte är villiga att bli en del av Sverige och inte respekterar det land som har bevisat de sin gästfrihet och generositet är ett gissel för såväl infödda svenskar som civiliserade arbetskraftinvandrare.

Jag vet att det finns en hel del invandrare som sympatiserar med Sd, därför att de själva har sett hur den kravlösa massinvandringen har förstört det land de kom till och blev en positiv del av.

Mvh,

Jesus sa...

I stort sätt vem som än läser den här sidan ser ju hur ord av ignorans formeras till menningar av ren idioti!!! Liknar lite Kristendom i hel het. Jag antar att allt kan rättfärdigas om personerna, som gör det, verkligen tror på det dem säger men Kristendom och främlings fientlighet. Ni tar alltså dessa två nersmutsade ämnen och försöker tvätta rent dom med varandra??