söndag 25 maj 2008

Melodifestivalen ett meningslöst spektakel

I årets melodifestival kom Sverige på 18:e plats igen precis som förra året. "Vi hade inte en chans" och "vi var inte med i matchen" sa Charlotte Perrelli efter fiaskot.

Årets bidrag med Charlotte Perrelli var enligt min mening betydligt bättre än förra årets bidrag med The Ark. Det räckte i vilket fall ändå inte.
"Stjärnan slocknade" står det i Expressen angående Charlotte Perrelli. Enligt vems åsikt vill man fråga?
Melodifestivalen har de senaste åren blivit mer och mer ett töntigt spektakel där många av bidragen handlar om spektakulärt barnsligt krimskrams istället för seriös musik. Placeringen i Melodifestivalen har ofta föga att göra med kvalitén på låten.

Se bara på Bosniens bidrag i år. En fjantig låt som mer verkar gjord som en teater för dagisbarn! Annat var det för ett par år sedan när Hari Mata Hari blev trea med låten "Leila". Youtube En vacker ballad som med känsla återspeglar den balkanska själen.
Kroatiens bidrag var också ett rent trams. Bland de balkanska länderna var det i år värdlandet Serbien som stod för något av musikalisk kvalitet.
.
Charlotte Perrelli intygar att hon gjorde allt hon kunde. Det är säkert så. Men bevisar det att hon misslyckats? Och enligt vems definition på misslyckande? Ryssland vann med en hyfsad låt, men hade Rysslands Dima Bilan sjungit för Sverige med samma låt hade Sverige självfallet inte vunnit! Ty det har att göra med vilket land majoriteten av de som röstar väljer att lägga sin röst på. Sverige är helt enkelt inte "inne" i dagens läge.
.
Musik är självfallet en smaksak, men i vissa fall kan man faktiskt objektivt konstatera vad som är seriös musik och vad som är trams!
Att Charlotte Perrelli kom på 18:e plats i årets melodifestival gör henne alltså inte fördenskull till varken en slocknad stjärna eller hennes framförande till ett fiasko. Det är melodifestivalen som är det stora fiaskot!

Inga kommentarer: